lördag 11 juni 2011

Allium fistulosum


I år har jag en ny sorts Allium och det är piplök.. god i sallader och mycket dekorativ i pallkragen tycker jag. Häftigt stora "rör" och maffiga blommor. Fick massa fröer för några år sedan av en arbetskamrat.. satte och så försvann de men mamma fick några sticklingar och detta är en av dessa som nu har kommit tillbaks i min ägo.. tack mamma.. =)

 Så här skriver Odla.nu om Piplök.


Allium -

Alla dessa allium är frösådda för 5 år sedan cirka.. de har blivit riktigt fint med många så många i "Stora landet" men mer vill jag ha för att få mer effekt.


Ska leta i mina gömmor för att få reda på sortnamnet ..Allium 'Mount Everest'

Allium vita höga är såå fina, denna sort är jättehög över en meter och har jättestora bollar. Köpt dem från Botanicus för några år sedan men nu har de inte kvar dem. Löken har snällt delat på sig här där den står och blivit tre. Planterade i två andra land också i "Tulpanlandet" försvann den nästan med en gång och i "Stora landet" växer de som här. Ska nog flytta dem till detta ställe för att få bättre effekt.


Så här stod det i Botanicus katalog 2008:

Allium 'Mount Everest', Skägglök

Urval från Allium stipitatum. Vita, ca 15 cm stora bollformade blommor. Stjälken stadig och ca 1 m hög. Bladen håller sig gröna relativt länge. Juni-Juli.