måndag 25 maj 2009

Alchemilla conjucta - 'Alpkåpa'

Alchemilla conjucta - 'Alpkåpa', fått av en trädgårdsvän första året jag bodde här och har utvecklats och trivts bra. Alchemilla conjuta är den odlade formen av Alchemilla alpina som växer i fjällvärlden.

Om Alchemilla alpina L, text från den Virituella flora.
Beskrivning. Fjällkåpa är en lågväxt, flerårig ört som kan bli upp till två decimeter hög. Bladen är långskaftade, fem- till sjufingrade och småbladen är tandade i spetsen. Bladundersidan är tätt vithårig och silverglänsande, medan ovansidan är kal. Fjällkåpa blommar i juli-augusti med små gulgröna blommor. Blommorna har fyra ståndare och ett stift, och de sitter i små täta huvudlika samlingar. Frukten är en liten nöt som sitter dold inne i fodret.Fjällkåpa är den enda av våra vilda daggkåpor (Alchemilla) som har fingrade blad. Den odlade arten alpkåpa (A. conjucta), som sällsynt påträffats förvildad, har också fingrade blad men dessa är sammanväxta nertill.

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Vilken härlig blogg! Kommer att lägga den till favoriter och ha som min inspirationskälla när fantasin och lusten tar slut här i vår trädgård.Jag gillar daggkåpan med de vackra bladen väldigt mycket och undrar om du hittat något namn på den, skulle gärna plantera en så´n här hemma också.
  Tack för titten, återkommer snart:)
  //lisamaja

  SvaraRadera
 2. Om det är Alchemilla alpina eller Alchemilla conjucta vågar jag inte säga. Vet inte skillnaden på dem.
  Söt är den i vilket fall som helst.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Tack snälla nu vet jag.. Alchemilla conjucta.. var innte på http://linnaeus.nrm.se/flora/di/rosa/alche/alchalp.html,

  ett slags uppslagsverk och där beskrevs skillanden.. kram /Moa

  SvaraRadera
 4. Tack snälla du för namnet, har faktiskt aldrig hört talas om den men mycket vacker tycker jag. Ska undersöka om den går att få tag på. Du är en duktig fotograf också, underbara bilder.
  Tack än en gång.
  Kram
  //lisamaja

  SvaraRadera